ITIL®: Wat is er Nieuw In ITIL 4

ITIL®: Wat is er Nieuw In ITIL 4

Als het gaat om ITIL en IT Service Management, blijft Pink opvallen! Na 25 jaar en vier versies van ITIL is Pink Elephant nog steeds degene waar iedereen als eerste naar kijkt. Geen enkele andere organisatie is in de loop der jaren zo diep verankerd en invloedrijk geweest in ITIL als Pink Elephant (we noemen onszelf niet voor niets “de ITIL-experts”:-). En nogmaals, we zitten midden in de dingen met ITIL 4.

Pink Elephant heeft zeer nauw samengewerkt met AXELOS in de aanloop naar de lancering van ITIL 4 in februari 2019. We zijn er trots op dat we sinds het allereerste ITIL-boek midden jaren 80 werd gepubliceerd input hebben geleverd, boeken hebben geschreven, cursussen hebben ontwikkeld en voorop hebben gelopen. GEEN ANDERE organisatie is zo diep geworteld en invloedrijk in ITIL als Pink en we zijn even gepassioneerd over de ontwikkeling en release van ITIL 4.

ITIL 4 bouwt voort op wat u al weet. ITIL wordt door duizenden organisaties over de hele wereld gebruikt en wordt wereldwijd geaccepteerd als de best practice-standaard voor IT-servicemanagement. Met ITIL kunnen organisaties:

  • Align IT-services op zakelijke prioriteiten om strategische doelstellingen te bereiken
  • Verhoog de waarde van serviceportfolio en verlaag tegelijkertijd de kosten en risico’s
  • Verhoog de competenties, capaciteiten en productiviteit van IT-personeel en maak beter gebruik van de vaardigheden en ervaring van personeel
  • Verbeter de tevredenheid van gebruikers en klanten met IT, evenals de perceptie van de eindgebruiker en de Framework-integratie van het merkimago.
  • Het is niet langer mogelijk om te zeggen dat de ene bepaalde reeks praktijken op zichzelf beter is dan de andere.
  • ITIL 4 biedt een holistisch end-to-end-beeld dat frameworks zoals Lean IT, Agile en DevOps integreert.

The ITIL Service Value System
De kern van ITIL v3 was een set van 26 processen en functies gerangschikt in een servicelevenscyclus van vijf stappen, bestaande uit servicestrategie, serviceontwerp, servicetransitie, serviceproductie en continue serviceverbetering. ITIL 4 heeft een andere aanpak gekozen, met een Service Value System (SVS) dat laat zien hoe kansen / vraag in waarde worden omgezet. Het bestaat uit een reeks leidende principes, governance, activiteiten in de servicewaardeketen, een reeks van 34 praktijken en voortdurende verbetering.

Figure 2: The Service Value Chain. Image credit: AXELOS.

Waarom is dit model nodig? De servicewaardeketen is ontworpen om flexibeler te zijn dan de servicelevenscyclus van ITIL v3 en omvat servicewaardestromen die indien nodig kunnen interageren tussen de verschillende servicewaardeketenactiviteiten.

Related Articles