FireScope

Automatic Discovery & Dependency Mapping.

FireScope Automatic Discovery & Dependency Mapping.

FireScope

FireScope is een zogenaamde Automatic Discovery & Dependency Mapping Tool. Ook biedt FireScope een monitoring tool, waarmee de status en dienstverlening altijd inzichtelijk is.

Arrange a demonstation

Met FireScope wordt de volledige IT-infrastructuur (software én hardware) van een organisatie in kaart gebracht. Ook worden de relaties tussen de elementen zichtbaar gemaakt. Een belangrijk voordeel hiervan is dat inzichtelijk wordt uit welke elementen de verschillende IT-diensten zijn opgebouwd, waar eventuele knooppunten zitten, en waar kritische bedrijfsprocessen afhankelijk van zijn. Maar het biedt ook direct inzage in oneigenlijke apparatuur die zich in de infrastructuur bevindt, en welke onwenselijke verbindingen er bestaan tussen de elementen.

Naast het in kaart brengen van de opbouw en samenhang van de volledige IT-infrastructuur, biedt FireScope ook de mogelijkheid om (een deel van) deze IT-infrastructuur continu te monitoren. Hiermee creëert men realtime inzicht in de status, performance en beveiliging van de kritieke infrastructuur, dienstenketens en bedrijfsprocessen.

FireScope heeft hiervoor twee modules gemaakt die naadloos op elkaar aansluiten:

 • FireScope Secure Discovery and Dependency Mapping (SDDM)
 • FireScope Service Performance Manager (SPM)

FireScope SDDM

FireScope Secure Discovery and Dependency Mapping brengt en houdt realtime de hele actuele IT-infrastructuur in kaart.

Read More

FireScope SPM

FireScope Service Performance Manager is een uitbreiding op SDDM waarmee realtime monitoring van de IT-infrastructuur en business services mogelijk wordt.

Read more

 

Voordelen

Overzicht

De tijd van spreadsheets en losse tools is voorbij. FireScope SDDM geeft realtime een compleet overzicht van de volledige IT-infrastructuur en de onderlinge samenhang. Zie het geheel!

Security

“Je kunt niet beveiligen wat je niet weet.” Met FireScope ben je altijd op de hoogte van alle devices en applicaties die met je netwerk verbonden zijn en hoe ze interacteren. je ziet real-time alle infrastructurele wijzigingen; gepland, ongepland, gewenst of ongewenst.

Compliance

Voorkom boetes door het niet voldoen aan wet- en regelgeving. GDPR, AVG, ISO2700*, NEN7501 en HIPAA vereisen allemaal dat organisaties al hun IT middelen kennen en de persoonsgegevens die ze bevatten of versturen beschermen.

Efficiëntie

Begrijp de impact van changes en voorkom problemen door een volledig overzicht van de IT-infrastuctuur. Besteed minder tijd aan het onderzoeken van de oorzaak en los problemen en verstoringen sneller op.

Toegevoegde waarde IT

Maakt de toegevoegde waarde die IT de business biedt concreet wat betreft performance, kosten en opbrengsten. Wijs IT middelen toe aan specieke diensten of afdelingen.

Kostenreductie

Bespaar op kosten voor ongebruikte licenties, support contracten, data storage en hardware. Krijg snel inzage in rationalisatiemogelijkheden en Cloud migratie opties.

Functionaliteiten van FireScope

 • Automatisch in kaart brengen van alle IT middelen op vier lagen: Applicaties, Netwerk, Cloud en Storage.
 • Inzicht in onderlinge relaties van IT middelen en diensten. Welke componenten hebben invloed op elkaar en functioneren niet meer als een bepaald IT component weg valt?
 • Realtime informatie waardoor FireScope vele malen betrouwbaarder en veiliger is dan een handmatig bijgehouden CMDB of tools die periodiek scannen.
 • Volledig inzicht en monitoring van je IT Infrastructuur en business services in één platform in plaats van meerdere losse producten.
 • Complete kennis over je bedrijfskritiche processen. Welke IT middelen zijn het belangrijkste voor je bedrijfsvoering en in hoeverre zijn ze afhankelijk van single points of failure?
 • FireScope verschaft keteninformatie waar een IT-dienst precies uit bestaat zodat de service level manager goede SLA’s met leveranciers kan opstellen en garantie kan afgeven richting de business.
 • Creëer Baseline Service Maps waarin veranderingen ten opzichte van de gewenste situatie direct zichtbaar zijn, en ontvang alerts die waarschuwen op gevaren of fouten.
 • Configureren zonder code zodat gebruikers geen kennis van code of programmeertalen hoeven te hebben.
 • Direct resultaat door cloud based delivery. Het aanbieden als SaaS dienst voorkomt lange en complexe opstartprojecten. FireScope voegt waarde toe vanaf dag één.
 • Integratie met vele populaire servicedesk tools (waaronder Cherwell) verkort de doorlooptijd en verbetert de kwaliteit van service management processen. Met twee keer klikken naar de oorzaak van een incident.
 • Realtime dashboards voor elk niveau (CIO, Business Line Owners en IT).

FireScope in de Praktijk

Dienstenmonitoring

Thuiszorginstelling Mattheus maakt gebruikt van een ECD (Elektronisch Cliënten Dossier) waarin cliëntgegevens worden vastgelegd. Deze informatie wordt gedeeld tussen verschillende soorten zorgverleners van een cliënt. Dit is een kritisch bedrijfsproces aangezien een verstoring hierin er voor zorgt dat zorgverleners hun werk niet goed kunnen doen.

Deze dienst heeft echter maar een beschikbaarheid van 95%. Men weet bij de instelling niet precies waar dit aan ligt.

FireScope biedt de oplossing. Het brengt automatisch alle IT middelen van de dienst volledig in kaart in vier lagen:

 • Applicaties
 • Netwerk
 • Cloud
 • Storage

Hieruit blijkt dat de dienst draait op één server. Deze wordt óók gebruikt voor het opstellen van rapportages. Dit vraagt veel van deze server, want er worden grote tijdelijke bestanden gecreëerd (en later weer verwijderd). Hierdoor is dan tijdelijk te weinig capaciteit voor het ECD. Waardoor de kritieke dienst ECD te vaak onbeschikbaar is. FireScope maakt het mogelijk om de oorzaak van dit issue te achterhalen, zodat het kan worden weggenomen.

Gaat het daarna toch nog eens een keer mis, dan maakt de realtime dienstenmonitoring van FireScope direct inzichtelijk dat er een storing is en geeft tot in detail informatie over de oorzaak van het probleem.

Security

Consumentenbank RoKrediet heeft een change gepland staan op een webserver die internetbankieren beschikbaar stelt aan consumenten. Deze change is uitvoerig getest in de OTA-fase.

Tijdens het uitvoeren van de change in productieomgeving wordt echter per ongeluk een stap overgeslagen. FireScope signaleert direct dat er een wijziging is op de infrastructuur die een ernstig beveiligingsrisico met zich meebrengt. Het SOC wordt ingeschakeld. Zij krijgen toegang tot gedetailleerde realtime informatie waaruit blijkt dat er een beveiligingslaag is overgeslagen. Er kunnen meteen mitigerende acties worden ondernomen waardoor het security risico ondervangen wordt.

*Bovenstaande voorbeelden zijn fictief.

 

Waarom Pink Elephant?

Pink Elephant is wereldwijd implementatie partner én EMEA hoofdpartner van FireScope. Dit is niet voor niks. De tooling die FireScope biedt sluit perfect aan op de expertise van Pink op het gebied van IT Service Management en Security.

Pink Elephant is al decennialang voorloper als het gaat om IT Service Management. We waren de eerste die ITIL in Nederland introduceerde en staan tot op de dag van vandaag hoog aangeschreven als het gaat om ITSM advies, training en technologie.

Contact

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Misha Macinski

Business Unit Manager Technology +31622949503