COBIT® 2019 – De evolutie van COBIT®

COBIT® 2019 – De evolutie van COBIT®

COBIT® krijgt een update (COBIT® 2019). Tijd om eens terug te blikken op de geschiedenis van COBIT® en vooruit te kijken naar de veranderingen die COBIT® 2019 met zich meebrengt.

COBIT® (afkorting van: Control Objectives for Information and Related Technologies) is een framework ontwikkeld voor IT management en IT governance. COBIT®1 werd gepubliceerd in 1996, er volgden updates in 1998, 2000 en in 2005 werd COBIT®4 gelanceerd. De Goals Cascade werd een prominente functie in COBIT® 4. De term Allignment Goals werd geïntroduceerd. Er waren 20 zakelijke doelen en 28 IT-doelen in COBIT® 4. Met de publicatie van COBIT® 4.1 in 2007 werden bedrijfsdoelen verlaagd van 20 naar 17.

De introductie van COBIT® 5 in april 2012 zag de verandering van de term Business Goals in Enterprise Goals en IT-doelen in IT-gerelateerde doelen. COBIT® 5 beschrijft de Goals Cascade als het mechanisme om de behoeften van belanghebbenden te vertalen naar specifieke, bruikbare en aangepaste bedrijfsdoelen, IT-gerelateerde doelen en enabler-doelen.

COBIT® 2019 beschouwt de Goals Cascade als ondersteunende prioritering van managementdoelstellingen op basis van prioriteitstelling van bedrijfsdoelstellingen. Terwijl de essentie van de Goals Cascade ligt in het afstemmen van de IT-strategie op de bedrijfsstrategie voor zowel COBIT® 5 als COBIT® 2019, is deze grondig bijgewerkt in COBIT® 2019. Er zijn 13 Enterprise Goals en 13 Alignment Goals in COBIT® 2019. ​Er zijn geen IT-gerelateerde doelen meer in COBIT® 2019. Zowel Enterprise-doelen als Alignment-doelen zijn bijgewerkt en vereenvoudigd. ​

 

De nieuwe versie van COBIT® is een belangrijke drijver voor innovatie en businesstransformatie. Het bouwt voort op de vorige versies van COBIT® en biedt meer implementatie begeleiding en praktische inzichten. Daarbij is het flexibeler, waardoor het beter aansluit bij de specifieke behoeften van organisaties. Ben je al COBIT® 5 gecertificeerd? Deze certificering blijft geldig en met het nieuwe certificeringsschema zijn er nog meer mogelijkheden om COBIT® 2019 gecertificeerd te raken.

​Gevoed door Cloud en Mobile Technology, staan compliance & control nog steeds hoog op de strategische agenda van bedrijven. ​Wereldwijd neemt de vraag naar IT Governance toe en dus ook naar frameworks als COBIT®.

​Benieuwd wat jouw organisatie kan doen met IT Governance en COBIT®? Stel jezelf dan de volgende vragen:​

  1. Audit en Assurance: Welk systeem of proces hebben we geimplementeerd om te zorgen dat onze organisatie klaar is voor een audit?​
  2. Risk Management: Hebben we Risk Management in onze organisatie zodanig ingericht dat we dit actief kunnen managen en riscico’s kunnen verminderen? ​
  3. Information Security: Hebben we een actief Informatiebeveiligingsbeleid dat onze organisatie ondersteunt?​
  4. Regulatory & Compliance: Kunnen we systematisch bewijzen dat onze organisatie voldoet aan de nationale wetten en wettelijke vereisten?​
  5. Governance of Enterprise IT: Zijn de IT-doelen en strategische bedrijfsdoelstellingen op elkaar afgestemd in onze organisatie​?

Al deze vragen gaan over IT Governance en overstijgen de reikwijdte van IT Servicemanagement.

Related Articles