De PRINCE2® Principes

De PRINCE2® Principes

De PRINCE2® Principes

PRINCE2 ®is een onafhankelijke projectmanagement methode. Dit betekent dat de methode toepasbaar is, onafhankelijk van het type en de omvang van het project. Dit is mogelijk omdat PRINCE2® is gebaseerd om een aantal principes waaraan een project moet voldoen i.p.v. een set aan voorgeschreven regels en voorschriften.

De PRINCE2® principes hebben zich bewezen door jarenlange praktijkervaring. PRINCE2® is daarmee ook een ‘Best Practice’ – en niet een nieuw bedachte methode; ze zijn toepasbaar op ieder project. De principes zijn hiermee ook motiverend, omdat ze de projectmanagers de mogelijkheid bieden een project vorm te geven en in te richten op de specifieke context van het project. Het grote verschil bij PRINCE2® is echter dat de principes niet optioneel zijn. Ze zijn een voorwaarde om het project een PRINCE2® project te noemen.

 

De 7 Principes van PRINCE2®

De 7 principes zijn

 

  1. Voortdurende zakelijke rechtvaardiging: bij een PRINCE2® project wordt de zakelijke rechtvaardiging constant getoetst. Is het nog zinvol om door te gaan met het project?
  2. Leren van ervaring: PRINCE2® projectteam leden leren van ervaringen. Leerpunten worden niet alleen gezocht, maar ook vastgelegd en toegepast tijdens de projecten.
  3. Gedefinieerde rollen en verantwoordelijkheden: een PRINCE2® project heeft duidelijk gedefinieerde rollen en verantwoordelijkheden, die zodanig zijn georganiseerd dat de belangen van de Business, Gebruikers en Leveranciers zijn vertegenwoordigd.
  4. Managen per fase: een PRINCE2® project is verdeeld in fasen. Hierdoor kan per fase het project gepland, bewaakt en beheerst worden.
  5. Managen ‘by exception’: volgens het PRINCE2® principe moeten een project eerder bij uitzondering dan als regel gemanaged worden. Dit scheelt in de uitvoering veel tijd, zonder aan de kwaliteit af te doen.
  6. Productgerichte aanpak: een PRINCE2® project is gericht op het opleveren van producten, inclusief het voldoen aan de overeengekomen kwaliteitscriteria
  7. Op maat maken voor de projectomgeving: PRINCE2® is niet een set regels die toegepast moet worden, het is een raamwerk dat in meer of mindere mate toepasbaar is op ieder project.

Contact

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Chantal Clavan

Operations Manager +31618511049